GENEL BİLGİLER

TANITIM

28 Mart 2020 tarihinde yayımlanan ve 2319 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile; Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri kapatılmış ve yerlerine alan ayrımı olmaksızın “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü” kurulmuştur. Halihazırda Lisansüstü Eğitim Enstitümüzde, 32 Anabilim Dalı Başkanlığınca disiplin içi ve disiplinler arası doktora, tezli ve tezsiz yüksek lisans programları yürütülmektedir. 35’i tezli yüksek lisans, 13’ü tezsiz yüksek lisans ve 14’ü doktora olmak üzere toplam 62 programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün, bünyesindeki programlarda kayıtlı 902 (değişken) aktif öğrencisi ve mezun durumunda 283 öğrencisi bulunmaktadır.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, programların eğitim öğretim süreçlerini koordine etmeyi, hazırlanan nitelikli bilimsel çalışmalarla özgün bilgi üretimini teşvik etmeyi, disiplinler arası programları destekleyerek orijinal bilgi ve yöntemlerin geliştirilmesini sağlamayı, bilim insanı adayı olan lisansüstü öğrencilerimizin alanlarında bilimsel problemleri daha geniş ve tecrübeli bir bakış açısıyla ele almalarını sağlamayı, bağımsız ve yenilikçi araştırma ve gözlemler yapılması için uygun zemin oluşturmayı misyon edinmektedir. Bunun yanı sıra, bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi, Milli ve evrensel değerleri özümsemiş, etik değerlere bağlı, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, ilmi çalışma yapmayı görev edinmiş, sahasında edindiği bilgi ve becerileri akademik hayat ve diğer alanlarda etkin olarak kullanabilen, katma değeri yüksek teknoloji üretme ve uygulamada Türkiye’de öncü rol üstlenen ve bu alanda toplumun ihtiyaç duyduğu bilgili ve erdemli profesyonel bireyler olarak yetişmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, sürmekte olan küresel rekabette ülkemizin rekabet gücüne katkılar yapan, sağlık ve teknoloji alanında proje odaklı yapılanan mezunlar yetiştiren, ekosistemiyle girişimciliği teşvik eden ve sürdürülebilir bir kurumsal yapıya sahip güçlü akademik kadrosuyla tercih edilen, Türkiye’de ve Uluslararası standartlara sahip akademisyenleri yetiştiren bir enstitü olma vizyonunu ile hareket etmektedir. Enstitümüzde, İzmir Bakırçay Üniversitesi bünyesinde bulunan Araştırma ve Uygulama Merkezleri ile sektörel problemlerin çözümlerinin arandığı ve Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğü ile desteklenen tez çalışmaları yürütülmektedir. Eğitimde toplam kalite anlayışının benimsendiği İzmir Bakırçay Üniversitesinin kısa ve orta vadeli stratejik plan ve hedefleri doğrultusunda, kuruluşundan 10 yıl sonra lisansüstü öğrenci sayısının 3-4 bin aralığında olması beklenmektedir.